Абітурієнту
Підготовка фахівців на кафедрі молекулярної біології та біотехнології реалізується на принципах наддисциплінарності та єдності фундаментальних наук, наукомістких технологій та гуманістичного світогляду. Наддисциплінарність забезпечується фундаментальною підготовкою у галузях біологічних, хімічних, фізичних, технічних та економічних наук, що дозволяє випускникам реалізувати отримані знання у сучасних наукових центрах та організовувати приватні біотехнологічні підприємства. Базова підготовка, яку отримують наші студенти у галузі сучасних біотехнологій дозволяє їм разом зі співробітниками кафедри та НДІ біології вести розробки у таких напрямах як клітинні та молекулярні технології, імунобіотехнології, нанобіотехнології, фармацевтичні, харчові та екобіотехнології. Студенти кафедри також отримують підготовку з основ біоетики, біобезпеки та біологічних ризиків, філософії, соціології. Навчальний процес також включає курс NBICs-конверсії, що є основою нової парадигми розвитку сучасного суспільства. На кафедрі функціонує науково- виробничий центр ''Karazin Biotech'' у якому проводяться розробки з одержання функціональних продуктів харчування з грибів, мікроводоростей, рослинних об'єктів, молозива. Проводяться розробки та дослідження фармакологічних субстанцій, що мають гепатотропну, імунотропну та гепатопротекторну дію з використанням різноманітних клітинних та тваринних моделей. Розпочато нові розробки у галузі біоінженерії та нанобіотехнології. Широкий арсенал науково-технологічних напрямів підготовки фахівців забезпечується завдяки роботі 7 професорів та 9 доцентів, а також наявністю експериментальних та навчальних лабораторій у таких інститутах як: НДІ біології ХНУ імені В.Н. Каразіна, ДУ Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева НАМНУ, Інституту Мікробіології та Імунології імені І.І. Мечникова НАМНУ, Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН та Державної дослідної станції птахівництва НААН. Випускники кафедри проходять стажування та продовжують навчання у магістратурі Канади, Франції, Німеччини, Швейцарії, успішно працюючи у наукових установах; на підприємствах харчової промисловості; біотехнологічних підприємствах, зокрема дріжджових та спиртових заводах, пивоварнях, молочних підприємствах; у сфері біоочищення промислових та побутових стоків.
Кафедра здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 162—Біотехнології та біоінженерія, галузь знань—16 Хімічна та біоінженерія, освітній рівень—бакалавр.
Підготовка магістрів здійснюється за спеціальністю 091 Біологія, спеціалізація «Молекулярна біологія та біотехнологія» за очною та заочною формою навчання.
На кафедрі діє аспірантура за спеціальністю «Біологія».
Підготовка кадрів здійснюється як за державним замовленням, так і на контрактній основі, за денною та заочною формою. Можливо отримати другу вищу освіту (контракт).
Для отримання інформації щодо строків подання документів, вартості навчання та інших правил вступу переходьте за посиланням http://start.karazin.ua/page/documenty та http://biology.karazin.ua/abitura-ukr.html#phd
Для ознайомлення з описом освітньо-професійної програми Біотехнології та біоінженерія тисніть http://start.karazin.ua/programs/5/2/162/2
Працевлаштування випускників кафедри
Випускники кафедри можуть працювати:
на підприємствах, у державних органах, наукових та проєктних установах біологічного, хімічного, фармацевтичного, медичного, мікробіологічного, харчового, сільськогосподарського, ветеринарного спрямування;
компаніях та установах, що займаються випуском харчових добавок, препаратів для ветеринарії, біодобрив, контрольно-виробничих та контрольно-аналітичних лабораторіях;
у науково-дослідних закладах контролю якості та сертифікації продукції;
молекулярно-біологічних, імунологічних, мікробіологічних, біохімічних, судово-медичних лабораторіях;
закладах санітарного і екологічного нагляду;
науковими співробітниками у науково-дослідних установах біологічного, фармацевтичного, медичного, мікробіологічного, харчового, сільськогосподарського, екологічного спрямування;
продовжити навчання та наукову діяльність в аспірантурі.